početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Beograd

Beogradska Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja danas se sastoji od 3 skloništa ukupnog kapaciteta 75 žena i dece. U pitanju je prva namenski građena kuća ovog tipa koja zadovoljava evropske standarde koji definišu optimalne uslove za smeštaj nasiljem ugroženih žena sa decom.

 

Svaka od tri kuće može da primi maksimalno 25 žena i dece i sastoji se od prijemne prostorije, dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinje, ostave i dečije sobe (u prizemnom delu) i sedam spavaćih soba sa pripadajućim mokrim čvorom (toaleti, kupatila). Objekat je opremljen neophodnom belom tehnikom, klima uređajima, kao i sistemom za video nadzor koji obezbeđuje sigurnost stanovnica objekta.

 

Prvo sklonište otvoreno je 22. novembra 2007, a mesec dana kasnije i drugo.

 

Sigurna kuća Beograd je prvi objekat izgrađen u okviru kampanje za borbu protiv nasilja u porodici koju je 2006. pokrenuo Fond B92. Glavni donatori izgradnje Sigurne kuće bili su Xella Group (YTONG), Coca Cola HBC, Erste Bank, Telenor, Delta Holding, Simpo, Gorenje i građani Srbije koji su donirali preko 60.000 evra za izgradnju. Ukupna vrednost objekta iznosi preko 400.000 evra.

 

Treće sklonište u okviru kompleksa beogradske Sigurne kuće donirao je RTS 2010. priključujući se tako kampanji Fonda B92 za borbu protiv nasilja u porodici.

 

Vlasnik Sigurne kuće Beograd je Opština Rakovica. Kućom rukovodi Savetovalište protiv nasilja u porodici iz Beograda, jedna od organizacija koje se bave zbrinjavanjem i pružanjem usluga žrtvama nasilja.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.