Prijateljici...

Veoma je pozitivan znak ako se tvoja prijateljica otvori pred tobom i poveri ti da preživljava nasilje. Trudi se da ne izneveriš njeno poverenje kako bi i dalje mogla otvoreno da razgovara sa tobom. Na taj način pomoći ćeš joj da izbegne ili počne da izlazi iz izolacije. Izolacija – odnosno prekid komunkacije sa prijateljima i porodicom je veoma opasna situacija za žrtve nasilja i smanjuje njihove šanse da izađu iz nasilja.

Izlazak iz nasilne veze nije nimalo lak. Postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih žene ne napuštaju nasilne partnere ili im se vraćaju čak i nekoliko puta. Važno je da razumete da je odluka o napuštanju nasilnog partnera isključivo njena.

Nasilnici su veoma manipulativni. Veoma često negiraju nasilje, obećavaju da se više nikad neće ponoviti, okrivljuju žrtve da su izazvale ili doprinele nasilju i da je to njihova krivica. Žene koje trpe nasilje vremenom gube samopouzdanje i veoma često i same počinju da veruju da njihovo ponašanje utiče na nasilnika. ZAPAMTITE nasilnik je isključivo odgovoran za nasilje i samo on može da odluči da prestane da bude nasilan. Nema toga što tvoja prijateljica može učiniti da bi izbegla njegovo zlostavljanje.

Veoma često žene koje su u situaciji nasilja misle da je njihov položaj beznadežan i bezizlazan, kao i da ne zaslužuju bolje. Ponekad pomislimo da "uživaju" u ulozi žrtve. U realnosti, one se služe različitim taktikama preživljavanja kako bi izbegle još gore situacije nasilja. One mogu mnogo više nego što misle. Postepena izgradnja samopouzdanja i pozitivne slike o sebi je vid podrške koji im je potreban da bi se za početak osećale bolje. 

Nemoj se iznenaditi ako tvoja prijateljica kaže da ga još uvek voli i da misli da će se on promeniti. Ovo je jedan od razloga zbog kojih žene ostaju dugo u nasilnim vezama. Nažalost, osim ukoliko on ne prihavti odgovornost za nasilje koje čini i ne potraži profesionalnu pomoć, nasilje će se nastaviti i vremenom postati sve gore.

Možeš sa svojom prijateljicom razgovarati o svim ovim stvarima. Pokušaj da je ne osuđuješ zbog njenih odluka, kao i ukoliko ona ne oseća da je još uvek spremna da uradi nešto. Jedna od najboljih stvari koje možeš učiniti je da joj ukažeš na profesionalnu pomoć i pružiš informacije o organizacijama i institucijama koje je mogu zaštiti i pružiti joj podršku.

Podelite na društvenim mrežama: