zdravi partnerski odnosi slika

Šta je zdrav partnerski odnos?

U zdravom partnerskom odnosu nema nijednog oblika nasilja. Zdrav partnerski odnos je zasnovan na poštovanju, razmevanju, iskrenosti i dobroj komunikaciji između partnera.

Ravnopravnost – partneri ili bračni drugovi ravnopravno odlučuju i dele obaveze. Oba partnera prave ustupke i rešavaju probleme i konflikte bez nasilja.

Poverenje – partneri veruju i poveravaju se jedno drugome, otvoreno govore o svojim osećanjima, strahovima, željama.

Sigurnost – partneri se osećaju sigurno u vezi i nemaju strah da će biti povređeni zbog svog ponašanja, mišljenja ili potreba. Mogu da budu ono što jesu jedno pred drugim.

Poštovanje – partneri tretiraju jedno drugo onako kako bi i sami želeli da se drugi odnose prema njima. Slušaju jedno drugo, znaju šta su osećanja, stavovi i interesovanja. Upoznaju i poznaju prijatelje onog drugog. Poštuju granice jedno drugog.

Nezavisnost – svako od partnera je nezavisan i može da sklapa i održava prijateljstva i van veze, odnosno braka. Svako od njih može i da prekine vezu ili se rastane, bez straha.

Opuštenost – oba partnera uživaju u društvu jedno drugog, smeju se i šale zajedno.

Šta je nasilan odnos?

Kontrola – nasilnik donosi sve odluke i govori drugome šta da radi, kako da se oblači ili kako i s kim može da provodi vreme.

Neiskrenost – partneri nemaju iskrenu komunikaciju. Nasilnik je nepoverljiv, a misli i osećanja krije od drugih.

Fizičko zlostavljanje – Nasilnik koristi silu (udaranje, šamarenje, guranje i dr.) da bi bilo po njegovom.

Nepoštovanje – nasilnik ne želi da sluša niti da uzme u obzir mišljenje, osećanja ili interesovanja partnerke.

Pretnje – nasilnik se trudi da kontroliše svaki deo života partnerke preteći joj nasiljem ako ne odgovori na njegove zahteve. Ona mora da opravda sve što radi, kaže ili oseća.

Seksualno nasilje – nasilnik vrši pritisak ili prisiljava partnerku na seks protiv njene volje ili pristanka.

Zavisnost – nasilnik se trudi da njegova partnerka bude zavisna od njega kontrolišući je s kim komunicira i s kim se viđa van braka ili veze ili joj preti nasiljem ako pomisli da ga napusti. Ona se može osećati kao u zamci.

Nepoverenje – nasilnik joj ne veruje i optužuje je da ga vara.

Strah – partnerka se plaši da prekine vezu i napusti nasilnika.

Podelite na društvenim mrežama: