Zašto trpi nasilje?

Dinamika nasilja

Kada čujemo da se neko nalazi u situaciji nasilja, veoma često se pitamo Zašto ga ne napusti?

Nasilje u porodici i partnerskom odnosu se obično dešava po određenom obrascu ponašanja nasilnika koje utiče na žrtvu da ostane u nasilnom odnosu. Žene koje imaju ili su imale iskustvo nasilja, prepoznaće ovaj obrazac.

Nasilje se dešava u kružnim intervalima u kojima se smenjuju faze rasta tenzije, faza nasilja i faza medenog meseca. Na ovaj način nasilnici nastoje da uspostave kontrolu nad partnerkama i zadrže ih u nasilnoj vezi, ulivajući im osećaj nade da je nasilje privremeno i da će prestati. Vremenom nasilje postaje toliko izraženo da partnerke nisu sposobne da napuste nasilnika zbog mnogih razloga. Iscrpljenost, strah od odmazde, povreda ili ubistva su neki od razloga.

Ciklusi nasilja

 

Faza rasta tenzije

U fazi rasta tezije nasilnik je obično verbalno nasilan, ima izlive ljubomore i agresivan je prema partnerki. Ova faza je veoma zastrašujuća za one koje trpe nasilje. Žene obično pokušavaju da izbegnu sukob i da udovolje nasilniku jer osećaju da ako urade bilo šta pogrešno, on će eksplodirati. U ovoj fazi žene mogu pronalaziti različite izgovore ili razloge koji opravdavaju nasilnikovo ponašanje. Vremenom se trajanje ove faze skraćuje, a period akutnog nasilja povećava.

Faza akutnog nasilja

Nasilnik je izuzetno nepredvidjiv i veći deo vremena bez kontrole. Nasilnici veoma često krive svoje partnerke za nasilje. Nasilje ne mora nužno da bude fizičko – može biti verbalno, emocionalno, psihološko, uključujući i poniženja i zastrašivanja. Žene u ovoj fazi mogu trpeti nasilje, prihvatiti ga i umanjivati njegov značaj sebi i drugima.

Faza medenog meseca ili manipulacija

Nasilnici se u ovoj fazi obično izvinjavaju, kupuju poklone, pomažu u kućnim poslovima i daju obećanja da se nikad više neće povrediti svoje partnerke. Nasilnici takođe mogu pokušavati da pronađu izgovore za nasilje i da krive žrtvu Znaš, iznervira me kad mi govoriš…

Ovo je vrlo zbunjujući period za žene jer s jedne strane se osećaju povređene, a sa druge osećaju olakšanje što je nasilje prestalo. Intimnost među partnerima raste, a nasilje koje se dogodilo se ili poriče ili umanjuje. Žene u ovoj fazi obično osećaju grižu savesti i krivicu zbog pomisli da su htele da napuste nasilnika, nadajući se da će se on zaista promeniti.

Vremenom ova faza postaje sve kraća i faza aktutnog nasilja postaje sve učestalija ili dominantna.

 

*Teoriju krugova nasilja razvila je dr Lenore Walker 1979, opisujući faze nasilne veze koji se kreću od onog što prethodi nasilnom događaju do onoga što sledi nakon.

Source: University of Missouri, (1993-2006), published by MU Extension. extension.missouri.edu

Podelite na društvenim mrežama: