Kreni od sebe

 • Reči su moćne! Živimo u društvu u kojem se žene veoma često nazivaju pogrdnim i degradirajućim imenima u svakodnevnom govoru. Kučka, ludača, kurva, kokoška, glupača... su neki od naziva kojima svakodnevno šaljemo poruku da su žene manje važne, podređene i zaslužuju da se tretiraju sa manje poštovanja. Način na koji nazivaš žene i ophodiš se prema njima, značajan je korak koji možeš učiniti.
   
 • Preispitaj sopstvene stavove, uverenja i ponašanje. Budi samokritičan prema sebi i spreman da se menjaš.
   
 • Nemoj zviždati za ženama i devojkama, dobacivati im, pipati ih, pričati šale i viceve koji ih degradiraju. Isto tako su uvredljivi predmeti poput šolja za kafu, kalendara, majica, privezaka i sl. koji prenose poruke kojima se žene degradiraju i svode na objekte. 
   
 • Budi svestan da stereotipi i društvena očekivanja o ulogama i ponašanju muškaraca i žena utiču i na naše sopstvene predstave i očekivanja koje imamo u partnerskim i bračnim odnosima. Muškarci su veoma često naučeni da ne ispoljavaju emocije i da dokazuju svoju muškost. Nauči da izraziš osećanja direktno i nenasilno, kao i da ne moraš da se dokazuješ. Na ovaj način ostvarićeš mnogo kvalitetniju vezu koja je zasnovana na uzajamnom poštovanju i poverenju.
   
 • Podsećaj sebe da ako si u vezi ili braku da tvoja partnerka ili supruga ima ista prava kao i ti – da se viđa i komunicira sa drugim ljudima, da ima pravo na društveni život, da ima prava da odluči da li želi ili ne želi decu, da bude zaposlena i ima prava na sopstvene prihode, da nemaš pravo da raspolažeš njenim novcem, već da je podela troškova stvar dogovora oba partnera, da ima pravo da se školuje, usavršava, da samostalno donosi odluke koje se tiču njenog života. 
   
 • Nemoj koristiti pretnje, ucene, manipulaciju i različite oblike nasilja prema svojoj partnerki. Pao mi je mrak na oči, Izgubio sam kontrolu, stres na poslu, nedostatak finansija, umor... su IZGOVORI za nasilje i nijedno nasilje nema opravdanje. Pomisli šta sve drugo možeš da uradiš, a da ne budeš nasilan – da izađeš iz prostorije, prošetaš, razgovaraš sa nekim, prekineš vezu u kojoj se ne osećaš dobro.
   
 • Nemoj nikada imati seks protiv volje partnerke. To što imaš erekciju i seksualnu želju, ne znači da moraš i da imaš seks. Svako NE uzmi ozbiljno, kao i sve druge izraze koje upućuju da tvoja partnerka ne želi seks Nisam spremna, Ne želim, Prestani, Nemoj...Nikad nemoj da misliš da NE znači MOŽDA ili DA.
   
 • Nemoj pretpostavljati da ako se žena oblači izazovno ili flertuje ili je došla u tvoj stan da to znači da želi da ima seks sa tobom. Čak i kada ti kaže da ne želi seks, a ne pruža otpor, to ne znači da se predomislila. Ukoliko nisi siguran da li želi seks i da li joj odgovara, pitaj je Da li si OK sa ovim? Da li ti odgovara?
   
 • Čak i ukoliko ste u braku ili u dugoj partnerskoj vezi, tvoja partnerka ima prava da ne želi seks i svaki seks protiv njene volje smatra se silovanjem ili seksualnim nasiljem.
   
 • Nemoj kažnjavati, stvarati osećaj krivice ili ucenjivati partnerku ukoliko ne želi seks sa tobom. Veza koja počiva na sigurnosti i poverenju partnera donosi više zadovoljstva, nego ona koja je zasnovana na dominaciji jednog i podređenoj ulozi drugog partnera. 
   
 • Ukoliko tvoja partnerka ili supruga želi da prekine vezu ili se razvede, prihvati ovu odluku i nemoj je vređati, biti nasilan, nagovarati da se predomisli i da ti se vrati, pratiti je i uznemiravati i pokušavati da joj se osvetiš ili joj naudiš. Ceni lepe trenutke koje ste proveli zajedno, misli na to kao pozitivno životno iskustvo i nastavi dalje. Ukoliko prolaziš kroz emocionalnu krizu, osećaš se povređenim i teško ti je da prihvatiš rastanak, potraži stručnu pomoć! Način na koji ćeš naučiti da prebrodiš teške i krizne situacije u životu, učiniće te kvalitetnijom osobom i doneti ti više koristi u životu, nego neprihvatanje tuđih odluka i nasilno ponašanje. 
Podelite na društvenim mrežama: