INTERVJU S POVODOM: Dr Nigina Abazade, regionalna savetnica za rodnu ravnopravnost u UNFPA regionalnoj kancelariji za istočnu Evropu i centralnu Aziju

"Patrijarhalni stavovi i stereotipi o ulozi žene u društvu su česti u celom regionu, a takvi stavovi, verovanja i ponašanja duboko su ukorenjeni u društvene norme. Imajući u vidu trend konzervativizma koji je prisutan u regionu, uključivanje muškaraca je postalo jedna od polaznih tačaka u promociji rodne ravnopravnosti, a takođe muškarce svrstava u redove saveznika i zastupnika promena” 

Pročitaj više
Biljana Brankovic

Intervju s povodom

Istanbulska konvencija je prvi i jedini evropski (a treći u svetu) pravno-obavezujući instrument u oblasti prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama: ona sadrži vrlo specifična i detaljna uputstva i smernice (nešto poput „praktičnog priručnika“) državama za borbu protiv nasilja. Kada bi bar jedan deo onoga što je u Konvenciji napisano bilo sprovedeno u delo, to bi dovelo do ogromne promene u realnom životu žena u Evropi. Dakle, ona je nešto kao „recept za promenu“.

Pročitaj više