Šta je nasilje

Ako se plašite Vašeg partnera i ako brinete kakve posledice možete trpeti i zbog vrlo minornih i beznačajnih stvari. Ako se naljuti i zbog sitnica. Ukoliko sve mora biti po njegovom. Ukoliko brinete i osećate da ga Vaše ponašanje može “izvesti iz takta”. Ukoliko se osećata kao da morate da “hodate po jajima”.

Nasilje je svaka radnja ili ponašanje protiv Vaše volje koja Vas onespokojava, ugrožava psihički, fizički, ekonomski, seksualno.

Nije uvek lako prepoznati da li smo mi ili neko koga poznajemo u nasilnoj vezi. Vaš partner verovatno nije bio nasilan na početku nasilne veze, a čak i sad ne mora svakododnevno i nužno biti fizički nasilan. Neki nasilnici uopšte fizički ne zlostavljaju svoje partnerke, ali ih svojim ponašanjem zastrašuju, kontrolišu, podrivaju njihovu ličnost, dovode do toga da se osećaju zarobljenim, izolovanim, nesposobnim i zavisnim od nasilnih partnera.  

Pre fizičkog nasilja obično se javlja verbalno i emotivno nasilje - vređanje, ponižavanje, neprestano kritikovanje, podrivanje ženine ličnosti, njenih sposobnosti, prebacivanje i postepeni prekid prijateljskih, porodičnih, rodbinskih veza. Veoma često ženama je teško da prepoznaju nasilje i kada je njihov partner postao nasilan, dok se ne osete izolovanim i zarobljenim, bilo emotivno, fizički ili finansijski.

Tokom svog života žene mogu iskusiti više VRSTA nasilja. Fizičko nasilje obično nastupa kada nasilnici osete da su njihove partnerke izolovane i odsečene od podrške - nemaju bliskih prijatelja koji bi im bili podrška, pokidane su porodične veze ili ne postoji razumevanje i podrška porodice, nemaju stabilan posao i izvore primanja. Ipak, postoje faktori koji su zajednički za svaki nasilan odnos. Prepoznavanje ovih znakova je važno kako bi se nasilje sprečilo i zaustavilo. Ponašanja koja su tipična za nasilnike su ljubomora, posesivnost, omalovažavanje, pretnje i različite vrste nasilja – fizičko, psihološko, seksualno, ekonomsko, kontrola i izolacija.

Nasilnici se služe različitim taktikama i vrlo su manipulativni - nasilje vrše promišljeno i obično daleko od očiju drugih, a sebe predstavljaju kao brižne i dobre, veoma često pronalazeći izgovore za svoje nasilno ponašanje (stres, alkohol, finansijski pritisak, teško detinjstvo i sl) ili prebacujući odgovornost za nasilje na druge - najčešće partnerke (ti si me izazvala, da si samo ćutala...).

Čak i kada napuste nasilnika, neke žene su i dalje izložene nasilju partnera koje su napustile - neki nasilnici zloupotrebljavaju instituticije tako što svoje partnerke koje su zlostvljali prijavljuju za nasilje, prave foto ili video montaže ili objavlljuju sadržaje koji vređaju ili predstavljaju u lošem svetlu njihove partnerke preko interneta i društvenih mreža, koriste decu kako bi naudili svojim bivšim partnerkama i druge radnje kojima i dalje uznemiravaju svoje bivše partnerke. 

ZAPAMTITE ne postoje "bolji" ili "gori" oblici nasilja, niti manje značajni oblici nasilja. Vaše ponašanje ne može zaustaviti nasilje. Za nasilje je odgovoran jedino i isključivo nasilnik. Nasilje koje se jednom dogodilo neće prestati, vremenom će postati sve gore, a Vi sve slabiji da mu se oduprete!

Podelite na društvenim mrežama: